Resa till Guyana

Guyana är ett litet land i nordöstra Sydamerika, precis vid Atlanten. Guyana är ett av de minst kända länderna i Sydamerika. Det är också ett av de minsta länderna i Sydamerika, bara Uruguay och Surinam är mindre. Det bor omkring 800 000 invånare i landet och huvudstaden heter Georgetown. Guyana är faktiskt det enda engelskspråkiga landet i Sydamerika.

Guyana är ett indianskt ord som betyder ”vattnens land” och Guyana är också ett av världens tio vattenrikaste länder enligt vattenindex. Det finns många floder i landet och också många vattenfall. Guyana har ett tropiskt klimat med små variationer i temperaturerna, hög fuktighet och mycket nederbörd.

Juli är den varmaste månaden med en genomsnittlig högsta temperatur på 32 grader och lägsta temperatur på 24 grader. Februari är den kallaste månaden med en genomsnittlig temperatur mellan 23 och 29 grader. Guyana har två regnsäsonger, maj till juni och november till januari. Nederbörden är störst i nordväst och lägst i inlandet och sydost.

Guyana har en stor mångfald i djurpopulationen. Det finns stora områden med orörd regnskog, vilket innebär ett rikt djurliv med allt från jaguarer, kolibrier, papegojor och pirayor till reptiler. Regnskogen Iwokrana är väl värd ett besök. Där finns världens största samling av fiskarter och många olika däggdjursarter, fågelarter och reptiler.

Kaiteurfallet är Guyanas mest berömda sevärdhet. Det ligger i en nationalpark uppkallad efter fallet. Nationalparken är en sevärdhet i sig själv. Det högsta obrutna fallet är 226 meter, sedan tillkommer en rad mindre fall. Kaiteurfallet är fem gånger större än Niagarafallen och dubbelt så högt som Victoriafallen. Fallet och den omgivande regnskogen är ett mycket välbesökt turistresemål.

Turister som besöker landet gör det mestadels för att se naturen och djurlivet, så aktiviteter som sportfiske, vandring, fågelskådning och bergsklättring är populära. Vid ett besök i Guyana bör du passa på att njuta av den goda fisken som serveras på restauranger och matställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *