Rockabilly

Rockabilly är en musikgenre inom rock’n’roll. Det är en blandning mellan blues och country och genren föddes på 50-talet. Musiker som hjälpte till att bygga upp genren var till exempel Elvis Presley och Jerry Lee Lewis. Idag är rockabillyn inte den mest populära musikinriktningen, men den har influerat många stora rockband. Rockabilly är dock mycket mer än bara musik: det är även en modeinriktning som blivit riktigt populär det senaste decenniet. Där ingår alltifrån uppvikta jeans och vippiga kjolar till creepers. Självklart är även pomadan ett viktigt inslag! Intresset för vintagekläder och svunna tider hjälper till att hålla rockabillymodet vid liv.

Rockabilly då och nu

Rockabilly är en av de tidigaste grenarna inom rock’n’roll, med start någon gång under tidigt 50-tal i södra USA. Själva ordet är en blandning mellan rock’n’rock och hillbilly (en amerikansk nedsättande term, ungefärlig översättning: lantis). Genren fick ett stort genomslag med artister som Buddy Holly, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis och Johnny Cash. Musiken kännetecknades av bland annat gitarrer och slap bass, ett sätt att spela på basen genom att dra ut strängarna från den och sedan låta dem slå tillbaka. I sången kunde man höra hickningar, vibrato och entusiastiska utrop. Under 60-talet splittrades genren upp i ett flertal andra och intresset svalnade.

Under 70-talet fick dock rockabillyn ett rejält uppsving igen. Artister som Creedence Clearwater Revival, Don McLean och Linda Ronstadt blåste liv i den avsomnade genren. Även tv-serien ”Happy days”, som utspelar sig på 50-talet, hjälpte till att skapa intresse för årtiondet och dess musik. I England växte en stor rockabillyscen fram och artister lockades över dit från USA. Idag är den renodlade rockabillyn ingenting som toppar listorna, men många stora artister influeras starkt av musikstilen. Man kan höra spår av rockabilly hos så väl Kings of Leon som White Stripes. Rockabillyn har även fått subgenrer, så som psychobilly och gothabilly.

Rockabillymodet, vad innebär det?

Rockabilly är inte bara en musikgenre, det är också en subkultur. Subkulturen kännetecknas i Sverige främst av en fascination för allt som hör 50-talet till. Man ser ofta rockabillystilen representeras av människor som besöker mässor för gamla bilar eller gammaldags barberarsalonger. Rockabillymodet har fått ett stort uppsving det senaste decenniet och man kan se att de stora kedjorna tagit fasta på detta. Männens stil inom subkulturen kretsar mycket kring topp och tå: frisyren och skorna är viktigast. Skorna är ofta av typen creepers, en sko med platå. Håret kan till exempel fixas i någon av frisyrerna quiff eller greaseback. Oavsett frisyrval brukar det ingå en hel del pomada i kreationen!

Modet inom rockabilly består för kvinnor till största delen av klänningar i en klassisk 50-talsform: tight över bysten, indragen i midjan och med en riktigt vippig kjol. Tyget kan vara enfärgat eller mönstrat. Vanliga symboler och mönster inom rockabilly är körsbär, döskallar och svalor. De kvinnor som inte är sugna på att ha klänning kan ändå passa in i stilen, till exempel genom att använda tighta jeans med hög midja, en stilren cardigan och en tjusigt knuten scarf i håret. En kvinna som går helt in i rockabillystilen behåller denna även på stranden. Det finns många baddräkter som passar in i subkulturen, ofta är de veckade runt midjan och lågt skurna. De viktigaste accessoarerna inom stilen är annars skor, handväska och solglasögon. Även tatueringar och 50-talsfrisyrer är en stor del av subkulturen.

Vintage, nostalgi och rockabilly

Under de senaste decennierna har det vuxit fram ett stort intresse för nostalgi i Sverige. Vintagebutiker har poppat upp som svampar ur marken, loppisar har en omsättning som aldrig förr och mässor för gamla bilar slår rekord. I denna trend passar rockabilly, både musiken och modestilen, in perfekt. Fascinationen för svunna tider har skapat en bra marknad för rockabillyband och specialinriktade butiker. Men det är inte bara Sverige som har en förkärlek för rockabilly, även i Japan drar man fram pomadan och skinnjackan. I Tokyo finns en rockabillyklubb som möts fullt utstyrda i höga quiff-frisyrer och med broderade skinnjackor en gång i veckan i en park. Det finns ingenting som tyder på att rockabillyn är på utdöende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *