Så fungerar ett skuldsaldo

Eftersom jag jobbar inom ekonomi vill jag dela med mig av ett bra tips. Värre än betalningsanmärkningar är det som kallas för ett skuldsaldo. Om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden så kommer du antagligen att få nej till en massa saker såsom lån och kanske till och med att hyra en bostad för att din kreditscoring blir mycket låg. Den här typen av saldo talar nämligen om att du har obetalda skulder.

Om du dessutom har ett så kallat historiskt skuldsaldo så betyder det att du har skulder registrerade som du inte betalade i tid efter det att Kronofogden tog upp detta med dig. Den här typen av information är verkligen kritisk då den omöjliggör lån då du anses vara ekonomiskt instabil och icke pålitlig. Därför ska du alltid välja säkra banklån framför olika former av snabblån som har högre ränta och avgifter. Banken lånar dessutom bara ut pengar om de bedömer att du kan klara av lånen.

Undvik skuldsaldo

Skuldsaldo

Om det är så att man har en eller flera skulder som man inte har betalts ens efter det att man har fått brev från inkasso så går ärendet vidare till Kronofogden. Hos Kronofogden så skapas ett skuldsaldo där denna skuld eller flera obetalda räkningar samlas.

Man får en viss tid på sig av Kronofogden att hantera detta och om man betalar så kan man även få skuldsaldot sekretessbelagt så att det inte syns då kreditupplysningar görs. Om man inte betalar så kommer informationen om detta finnas kvar i saldot, och denna information ges till de som gör en kreditupplysning.

Historiskt skuldsaldo

Det man verkligen ska akta sig för är det som kallas för historiskt skuldsaldo. Om man missar en räkning och får ett skuldsaldo hos Kronofogden så kommer detta att försvinna om man bara betalar inom en månads tid.

Om man inte har betalat inom en månad så kan den här informationen om obetalda skulder komma att ligga kvar mycket längre. Det här är mycket värre än en betalningsanmärkning med vilken man fortfarande kan få lån vilket inte är fallet med skuldsaldot.

Tar tid innan skuldsaldot försvinner

Om du just fått veta att du har ett skuldsaldo och du har tagit hand om detta direkt med Kronofogden så ska du inte bli upprörd om du dagarna efter att ärendet har sekretessbelagts fortfarande ser saldot i register. Det tar nämligen lite tid innan informationen försvinner men den bör vara borta inom en veckas tid då du ska kunna ansöka om kredit och lån utan att det här påverkar dina chanser till att få ett ja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *